
Seni Sevdim 2 Yaş
Konumuz o meşhur deyimiyle “ 2 yaş sendromu ” hatta asıl ismiyle “ Terrible two” öyle ki her haliyle size zor bir dönemden geçeceğinizin sinyali veriliyor.Ve evet , ne yaparsanız yapın ne kadar okursanız okuyun tam anlamıyla bu döneme hazır olmak mümkün değil aksini düşünen bir anne varsa bizimle sırrını paylaşsın lütfen.Temelde 7/24 çalışan evde kalan bir anne olarak, ebeveynlikle birlikte gelen büyük duygularla başa çıkmak için çözümler arıyorum izlemek , dinlemek ve insanların tecrübelerinden yardım almak dışında en çok faydasını gördüğüm “ Bütün Beyinli Çocuk “ altını çizdiğim satırlardan bahsedicem size bu yazımda.Mucizevi bir şekilde sihirli bir değnek ile çözülmedi her şey ama bence birkaç kelime oyunu ile oğlumun o ne yapacağını bilmediği kriz anlarını daha sakin atlatmasını sağlamama yardımcı oldu.
Ben şimdi ne yapmalıyım sorumun cevabını şu altını çizdiğim satırlar ile yanıtladı : "Küçük insanlar büyük duygularla boğulduğunda, onların kaosuna katılmak değil, sakinliğimizi paylaşmak bizim işimizdir."
Öfke nöbeti kavramanı her ne kadar sevmesemde tam olarak işler içinden çıkılmaz bir hal almaya başladığında durup elimden geldiğinde doğru olanı yapmak istiyorum diyorsanız, o zaman kabul edin diyor yazar size sadece bu durumun onun gelişimi ve gelecek hayatı için büyük bir basamak olduğunu kabul et ve sakin,tutarlı bir şekilde yanında kal.Bunu kabul etmek önce bana iyi geldi bana iyi gelen şey ise ona yardım edebilmemi sağladı.
Hissettirmelerine İzin Verin
"Bir çocuk üzüldüğünde, önce çocuğun duygusal ihtiyaçlarına cevap verene kadar mantık işe yaramaz," - Bütün Beyinli Çocuk
Bu alıntıyı seviyorum. 2 yaş ve üzeri çocuğu olan anneler o anı yaşarken verdiğimiz tepkilerin olayı daha da zorlaştırdığına şahit olmuşlardır. Bunun onun gelişiminin bir parçası olduğunu bilsemde bazen çok zorlayıcı olabiliyor fakat bu kitapla birlikte ‘ kabul et ve sakin kal ‘ metodunun işe yaradığını farkettim. Ve bazı kelime ve cümlelerin yerini değiştirdim. İşte kitapta altını çizdiğim o satırlar;
- Sakin ol - Sana nasıl yardımcı olabilirim?
- Ağlamayı bırak - Bunun senin için zor olduğunu biliyorum
- Sen iyisin - İyi misin ?
- Vurma - Nazik ol
- Bağırmayı bırak - Bana ne olduğunu anlat
- Bu kadar yeter - Sarılmak ister misin ?
Olumsuz kelimeleri olumlular ile değiştir,sakin ve tutarlı bir şekilde duygusunu yaşamasına izin ver. Bu cümleyi uzun süre aklımdan geçirdim sürekli ve sürekli çünkü her ne kadar okuması kolay olsa da yaşarken uygulamak hiç kolay değil en azından her anne için değil.
Eğer bu ağlama ve krizler sadece sizin hayır diyeceğiniz bir isteği yaptırmak için ise yazar ,çocuğun tutarlı bir şekilde reddedildiğinde öfke nöbetinin onlara istediklerini elde etmeyeceğini öğrenmelerini sağladığının üstünde fazlaca duruyor.
Ve ekliyor “Çocuk için en iyisini bildiğiniz şekilde seçimlerinizde tutarlı ve kendinden emin olun, tam tersi değil.”
Sürekli sosyal medyada karşıma çıkan 2 yaş hakkında olumsuz ve şikayet dolu videoların doğruluğunu merak ederdim ve EVET bunların hepsini fazlasıyla yaşadık krizler , gözyaşları hatta gözyaşlarımız ama hepsine rağmen ben bu dönemi çok sevdim.Sizinle yeni öğrendiği ne varsa heyecanla anlatabilen , sabah kalktığında nasıl hissettiğini söyleyen ,sevdikleri ve sevmedikleri olan çocukluğa geçişine şahit olduğunuz o bebek…
Eğer şu anda 2 yaş ile ilgili okuyup, dinleyip içinizi bir korku sardıysa size hepsi yalan demeyeceğim ama biraz beklerseniz krizlerin sonunda kahvenize sütü ile eşlik edecek bir arkadaşa sahip olacaksınız hem de günün kritiğini yaparken. :)
Sağlıkla Kalın
@sissta.co